Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Επενδυτικές μεταλλάξεις εμποδίζουν την αναπτυξιακή βιωσιμότητα
Οι μεταλλάξεις αναφέρονται συνήθως στην διαφοροποιημένη εξέλιξη επιδημικών εξάρσεων όπως είναι για παράδειγμα οι μεταλλάξεις άλφα και δέλτα που αναφέρονται στην τρέχουσα πανδημία. Βέβαια στην χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, παρατηρούνται μεταλλάξεις στα επιχειρησιακά και επιχειρηματικά σχέδια κομβικών επενδύσεων, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη. Μάλιστα οι μεταλλάξεις αυτές είναι τόσο πολλές και διαφορετικές, που για να τις ξεχωρίσει κανείς θα χρειαζόταν όλο το αλφάβητο. Μεταλλάξεις που συνδέονται με αλλαγές χρονοδιαγραμμάτων και ακυρώσεων δημοσίων έργων, όπως το μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία και η εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, μεταλλάξεις που αφορούν σε συνεχείς αλλαγές επιχειρησιακών σχεδίων, και άλλες που οφείλονται σε οικονομική ανεπάρκεια και κακό εταιρικό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή/και αλλοίωση υφιστάμενων συμβάσεων. Έτσι χάνεται το μομέντουμ αξιοποίησης βασικών συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα, πολλές φορές με ευθύνη και την ανοχή του ίδιου του κράτους.
Αυτή την εποχή γίνεται πολύ συζήτηση για τις υψηλές πτήσεις που κάνει η τιμή του χρυσού, με τάσεις περαιτέρω αύξησης της τάξης του 3,1% στο διάστημα 2021-2026. Από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται και στην εικόνα, δεν έχει αλλάξει και πολύ η παραγωγική σχέση και κατανομή μεταξύ των κύριων χρυσοπαραγωγικών χωρών, με την Κίνα επικεφαλής στην Ασία, αλλά και παγκόσμια, τις ΗΠΑ και τον Καναδά στην Αμερικανική ήπειρο, την Γκάνα στην Αφρική, την Αυστραλία στην Ωκαιανία και την Ρωσία στην ηπειρωτική Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση απούσα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση και η πιθανή εξέλιξη της πολυτάραχης μεταλλουργίας χρυσού στην Ελλάδα;
Εκ των πραγμάτων, ένα όνειρο απατηλό, τουλάχιστον για όσους πιστέψαμε ότι η ολοκληρωμένη και συνολική (εφόλης της ύλης θα λέγαμε) αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών (του ορυκτού πλούτου πιο απλά) αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την χώρα και την πορεία της προς μία βιώσιμη οικονομία. Το έργο της μεταλλουργίας χρυσού εξελίσσεται σε ένα παραμύθι της χαλιμάς. Μόνο που ενώ τα παραμύθια έχουν συνήθως καλό τέλος, αυτό της μεταλλουργίας χρυσού, μέσα από τις διαδοχικές και διαρκείς αλλαγές επενδυτών και πολιτικών διαχειριστών, παρουσιάζει μια ξεχωριστή πλοκή και δράση, που ενίοτε μοιάζει με θρίλερ, άλλωτε με ταινία επιστημονικής φαντασίας, με το εν γένει μυθοπλαστικό σενάριο να προβλέπει πολλές ανατροπές αλλά τελικά κάθε φορά να καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Στα ίδια και τα ίδια λοιπόν, όπως εδώ και δεκαετίες τώρα, με τα τρία συμπυκνώματα γαληνίτη (μολύβδου), σφαλερίτη (ψευδαργύρου) και σιδηροπυρίτη-αρσενοπυρίτη, σαν βασικά προϊόντα. Και τον χρυσό, από την πώληση του σαν μέταλλο, αν υπήρχε η μεταλλουργία, να πωλείται σήμερα με την μορφή του συμπυκνώματος πυρίτη-αρσενοπυρίτη. Με λίγα λόγια «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα». Και προφανώς, αν κάποτε ξεκινήσει η εξόρυξη του κοιτάσματος χαλκού, και εκεί ο χρυσός που υπάρχει στο μετάλλευμα θα πωλείται σαν συμπύκνωμα χαλκοπυρίτη (χαλκού). Και φυσικά το παραμύθι τελειώνει με την μεταλλουργία χρυσού να μπαίνει στο πιο απόκρυφο συρτάρι, και οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και έτσι, έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Πριν από περίπου ένα χρόνο στο άρθρο μου <Μεταλλουργία Χρυσού «μένει» Ελλάδα: Η μεταλλουργία χρυσού πρέπει και μπορεί να είναι η σημαία της αναπτυξιακής Ελλάδας>, είχα επιχειρηματολογήσει επικοδομητικά και με θετικό τρόπο στην βάση, την προοπτική και την ελπίδα πραγματοποίησης της μεταλλουργίας χρυσού στην Ελλάδα. Βλέπω τώρα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, αλλά και ότι ο ελληνικός χρυσός, σε «συμπυκνωμένη» πλέον και όχι μεταλλική μορφή, «μετακομίζει» σταδιακά εκτός χώρας, με την αξιακή αλυσίδα χρυσού να μην ολοκληρώνεται και να μένει στη μέση της πλουτοπαραγωγικής της διαδρομής. Γεγονός που συνεπάγεται και σημαίνει ότι έτσι χάνεται ακόμη μια αναπτυξιακή ευκαιρία και δυνατότητα.
*https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-metalloeryia-chresoe-menei-ellada_gr_5f50bd8dc5b6946f3eadcc61?ncid=other_facebook_eucluwzme5k&utm_campaign=share_facebook&fbclid=IwAR0XM78LgcAK5eEaaXV3VnIF9IfMb6xueVX8ZoLNR0p45yGljhPvpsM8Btc
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)