Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

«Χρυσή» επανεκκίνηση στην Ανάπτυξη


Η παρουσία του χρυσού έχει συνδεθεί ιστορικά με σημαντικές στιγμές οικονομικής και πολιτιστικής προόδου της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι γνωστή η συμβολή του στην δημιουργία του ισχυρού Μακεδονικού κράτους και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η σχέση του με την ανάδειξη του πολιτισμού των Ίνκας, είναι αναντίρρητη. Η σύγχρονη Ελλάδα, εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, περιμένει και θέλει να διανύσει την δική της «χρυσή» εποχή. Τα αποθέματα των εκατοντάδων τόννων χρυσού που φιλοξενούνται στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης, διατείνουν ότι η προοπτική αυτή δεν απέχει μακριά από την πραγματικότητα. Η ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι έχει κατανοήσει την σημασία της μοναδικής αυτής ευκαιρίας και πρόκλησης για την χώρα, και ανταποκρίνεται πλέον θετικά στην νέα αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται για την εθνική οικονομία από την προοπτική πλουτοπαραγωγικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Επιλέγει να στηρίξει την αναμφισβήτητη αυτή ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται και είναι έτοιμη να συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και εργασίας για τους νέους. Την ίδια στιγμή οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο και ευρύτερα  γυρίζουν την πλάτη, αγνοούν και περιθωριοποιούν αυτούς που έχουν θεσμοθετήσει και μετατρέψει σε επάγγελμα την αντίδραση στην βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών συμφερόντων. Μικρές απομονωμένες πλέον ομάδες που είναι φανερό ότι στερούνται οικολογικών πεποιθήσεων και αρχών, αφού οι καθημερινές τους πρακτικές μάλλον βλάπτουν ή τουλάχιστον δεν κινούνται στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος. Όλο και περισσότεροι Έλληνες συντάσσονται σήμερα, ορισμένοι με επίμονο πλέον τρόπο, στην υλοποίηση των  μεταλλευτικών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα κατορθώνει σιγά-σιγά να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα στην κατεύθυνση μετατροπής της στην μεγαλύτερη χρυσοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το συγκριτικό μεταλλευτικό πλεονέκτημα που διαθέτει. Αρπάζει την ευκαιρία να δημιουργήσει την δική της ξεχωριστή βιομηχανική δυναμική και φυσιογνωμία, σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή και κορυφαία περίοδο για την παρουσία του χρυσού, αλλά και άλλων μετάλλων, στην διεθνή χρηματαγορά. Από την άλλη μεριά, στη βάση των εξελίξεων αυτών,  είναι επίσης σαφές το μήνυμα της κοινωνίας για αυστηρή εφαρμογή των όρων βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή να επιτυγχάνονται η οικονομική πρόοδος και η αύξηση της απασχόλησης, ενώ την ίδια στιγμή ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες ευρωπαϊκές και διεθνείς αναφορές, γίνεται γνωστό ότι στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, κάθε κάτοικος του πλανήτη καταναλώνει κατά μέσο όρο 17 τόννους ορυκτών προϊόντων τον χρόνο, ένα μέγεθος το οποίο τείνει διαρκώς αυξανόμενο. Αυτό σημαίνει ότι η εξορυκτική βιομηχανία εξακολουθεί να καλύπτει σημαντικές καθημερινές ανάγκες των πολιτών, ενώ η σύνδεση της με την αυριανή ευημερία και πρόοδο προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή. Στην πορεία αυτή, η μεταλλευτική βιομηχανία αναζητά την δική της ανανεωτική και συνεπή σχέση με την κοινωνία και το περιβάλλον, τόσο στο πλαίσιο της  εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ευρύτερα επαγγέλλεται, όσο και λόγω των  συνθηκών που διαμορφώνουν οι νέες κοινοτικές οδηγίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο χαράσσονται νέες διαχειριστικές στρατηγικές, με έμφαση στην εφαρμογή  και αποδοχή συγκεκριμένων διαδικασιών και μεθόδων παραγωγής, ενταγμένων στην προοπτική θεσμοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μεταλλευτική βιομηχανία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, νέες, φιλικές στο περιβάλλον, τεχνολογίες αλλάζουν διαρκώς το τοπίο της μεταλλευτικής βιομηχανίας, δίνοντας την δυνατότητα στην ανάπτυξη και εφαρμογή «καθαρών» και συχνά λιγότερο ενεργοβόρων παραγωγικών διαδικασιών, αλλά και στην διάθεση ανταγωνιστικότερων και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Η Ελλάδα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το νέο αυτό περιβάλλον. Οι έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται και αναγνωρίζουν την δέσμευση όλων να συνταχθούν με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επενδύσεις χρυσού αλλά και οι άλλες μεταλλευτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προχωρούν και βαδίζουν προς τα μπρος με σταθερά και σίγουρα βήματα. Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα την οικονομική σταθερότητα και την μόνιμη απασχόληση που είναι σε θέση να προσφέρουν οι σχεδιαζόμενες παραγωγικές μονάδες βασικών μετάλλων, χαλκού, χρυσού και αργύρου.

Όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός ορυκτός πλούτος έχει παραγωγικό παρόν και μέλλον, και είναι πραγματικά ικανός να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.