Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Εξομολογητική συνέντευξη με τη Γη


Δεν είμαι σκεπτικιστής, ούτε μέλος κάποιας αίρεσης ή υπόγειας στοάς. Απεχθάνομαι τον Τράμπ και είμαι προφανώς κάθετα αντίθετος με ότι λέει και κάνει. Είμαι γεωεπιστήμονας (σημειώνω εδώ ότι σε αντίθεση με τις επιστήμες της γης, οι κλιματικές επιστήμες ήρθαν απλά να εκμεταλλευτούν τα σημεία των καιρών) και θεωρώ ότι γνωρίζω τον πόνο και τους καημούς της γης. Μου έχει λοιπόν εξομολογηθεί αμέτρητες φορές και μάλιστα όχι μόνο με λόγια αλλά ακόμη και με δεδομένα και πολλά συμβάντα. Καταλαβαίνω τις περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες της γιατί απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και μένα προσωπικά. Η εξομολογητική και «εκ βαθέων» συνέντευξη που μού έδωσε είναι ιδιαίτερη, συγκεριμένη, αληθινή, πραγματική και ειλικρινής.

«Λέει λοιπόν η Γη πως όσες έρευνες και συναντήσεις και αν κάνετε, ότι και άν αποφασίσετε, ότι προτάσεις και αν έχετε σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο, αν το κλίμα βάλθηκε να αλλάξει, είναι κάτι που δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Και βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα ούτε έχουν κάποια αξία για μένα τη Γη. Εκτός και αν μέσα από την εκμετάλλευση της κινδυνολογίας που καλλιεργείται γύρω από το θέμα επιδιώκονται οι εγκρίσεις πλουσιοπάροχων ερευνητικών προγραμμάτων, η χειραγώγιση της κοινής γνώμης και τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών. Κάτι που φαίνεται ότι δρομολογείται με απόλυτη επιτυχία αφού η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει να θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Και μάλιστα η άποψη αυτή έχει περάσει και στις μικρότερες ηλικίες γεγονός πολύ ανησυχητικό για το μέλλον του κόσμου. Γιατί όπως ισχυρίζεται και εκμυστηρεύεται η Γη, οι πυρκαγιές δεν οφείλονται στην υπερθέρμανσή μου αλλά σε σας τους ανθρώπους που αγνοείτε ή δεν υπολογίζετε τον κίνδυνο. Οι αστικές πλημμύρες προκύπτουν από το γεγονός ότι χτίζετε εκεί που συνήθως τρέχουν τα νερά της βροχής, οι κατολισθήσεις εμφανίζονται εκεί που έχετε αποψιλώσει το δάσος ή εκεί που δεν γωρίζετε καλά τις γεωλογικές ιδιότητες και συμπεριφορά των εδαφών μου. Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ποιοτική υποβάθμιση που εσείς οι άνθρωποι προκαλείται στα νερά μου, τα εδάφη μου, τις θάλασσες μου αν και μπορείτε να το αποφύγετε. Μάλιστα τη στιγμή που αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε μένα αλλά και στην δική σας υγεία.
Σε ότι με αφορά, συνεχίζει η Γη, έχω στη μακρόχρονη γεωλογική μου ζωή υποστεί πάρα πολλές κλιματικές αλλαγές. Όπως ξέρετε είμαι κομματιασμένη σε λιθοσφαιρικές πλάκες που αλλού συγκρούονται και αλλού χωρίζονται μεταξύ τους, αλλάζοντας διαρκώς γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Προκύπτει έτσι η ίδια πλάκα να είναι άλλωτε σκεπασμένη από παγετώνες και άλλωτε να καλύπτεται από έρημο. Τη μια στιγμή να βρίσκεται κάτω από την θάλασσα και την επόμενη στην ξηρά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι πύρινες μάζες στο εσωτερικό μου τμήμα, αυτές που βρίσκονται δηλαδή στον πυρήνα μου, χρησιμοποιούν τα ρήγματα που με διασχίζουν και ανέρχονται στην επιφάνεια σχηματίζοντας πολλά και μεγάλα ηφαίστεια. Όπου οι τεκτονικές κινήσεις συγκλίνουν δημιουργούνται εστίες και επίκεντρα σεισμών με καταστροφικές συνέπειες. Όλες αυτές οι γεωλογικές μεταβολές που διαχρονικά έχουν συμβεί και συμβαίνουν αιτιολογούν και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις αλλαγές που διαμορφώνουν τις κλιματικές μου συνθήκες. Είναι αυτές που έχουν διαφοροποιήσει και επηρεάσει τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων, αλλά και αφανίσει πολλά είδη ζώων και φυτών μου. Και αν παλαιότερα οι άνθρωποι που κατοικούσαν πάνω μου δεν είχαν την δυνατότητα να προφυλαχτούν και να αλλάξουν τα πράγματα, εσείς που ζείτε σήμερα διαθέτετε τις γνώσεις, τις τεχνολογίες και τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν και να εμποδίσουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι σεισμοί, τα ηφαίστεια  και άλλα φυσικά φαινόμενα που οφείλονται σε μένα τη Γη. Εκεί βρίσκονται οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και οι λύσεις τους, και όχι στην κλιματική αλλαγή. Την ξέρω από παλιά και έχω ζήσει τις παραξενιές της πολλές φορές. Όταν πάρει μπρος δεν την σταματάει τίποτα».

Αναλύοντας και αξιολογώντας την πολύ εμπεριστατωμένη αυτή συνέντευξη της Γης σκέφτομαι το νόημα που έχει πλέον ο στόχος αποτροπής αύξησης της θερμοκρασιας του πλανήτη περισσότερο από 2 βαθμούς κελσίου μέχρι το 2030. Τις υπερθεματικές απόψεις και τις εμμονές των κλιματιστών περιπλέκουν και μπερδεύουν επίσης παρατηρήσεις και καταγραφές, όπως αυτές των κάτω από μείον 30 χαμηλών θερμοκρασιών εδώ και μια εβδομάδα στην βόρεια Σουηδία, όπως και οι αυξημένες χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική! Μήπως ήρθε καιρός να δούμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην πραγματική του διάσταση. Εκτός και αν με το «φταίει η κλιματική αλλαγή» αποφεύγουμε να λύνουμε πραγματικά και στην ουσία τα όποια προβλήματα έχουμε, και σπρώχνουμε τα αδιέξοδα μας στο αόριστο μέλλον.   

Σχετική αρθρογραφία