Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Καιρός για ολική επαναφορά με ορθολογιστική και ριζοσπαστική σκέψη

Η ραγδαία είσοδος, η βίαιη διείσδυση και ο διαρκώς αυξανόμενος ρόλος μιας νέας δημοσιογραφικής και γενικότερα επικοινωνιακής (υπό) κουλτούρας υποβαθμίζουν καθημερινά τις έννοιες της αξιόπιστης, έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης. Θερμοί υποστηρικτές της θλιβερής αυτής πραγματικότητας τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και επιμέρους συντεχνιακές και επαγγελματικές ομάδες. Επιφανειακές αναλύσεις, κατασκευασμένες ειδήσεις, κινδυνολογικά σενάρια, τακτικές σκοπιμότητας βρίσκονται στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή οτιδήποτε έχει σχέση με τον ορθολογισμό, την ορθολογιστική σκέψη και προσέγγιση, την αλήθεια, τον ρεαλισμό, τις αξίες της επιστημονικής τεκμηρίωσης, θεωρείται αδιάφορο και μάλλον ανεπιθύμητο. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος νοιώθει εγκλωβισμένος και ανήμπορος να αντιδράσει. Βομβαρδίζεται από τις υπερβολές περί κλιματικής αλλαγής, τις κατασκευασμένες από άσχετους επιστημονικές απόψεις, τις υποθετικές ερμηνείες και καταστροφικές θεωρίες των οικολόγων και την αλόγιστη πολιτική εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα δέχεται καθημερινά της επιπτώσεις από την ανεργία, την ανέχεια και υποβαθμισμένη ποιότητα των δημόσια παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πήρα την πρωτοβουλία έναρξης ενός φόρουμ συζήτησης και προβληματισμού (υπάρχουν σίγουρα και άλλα πολλά που «εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα») μέσα από μια προσωπική ιστοσελίδα-blog, στην ανάδειξη και λειτουργία της οποίας ζητώ την συμμετοχή σας με άρθρα, απόψεις, σχόλια και προτάσεις. Στόχος είναι η αναζήτηση της εγκυρότητας της πληροφορίας και της ενημέρωσης, αλλά προπαντός της ορθολογιστικής προσέγγισης στην κατεύθυνση της αντικειμενικής και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, εικονικής πραγματικότητας.
Ο τίτλος του ιστολογίου είναι ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΟΣ και η διεύθυνση http://greenminerals.blogspot.com. Επικεντρώνεται σε επιστημονικά και διαχειριστικά θέματα που αφορούν στην βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων (νερά, ορυκτά, εδάφη), λόγω της δικής μου επιστημονικής σχέσης με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά ενδιαφέρεται επίσης και για «κοιτάσματα» σκέψεων, ιδεών και προτάσεων που αναφέρονται σε γενικότερους επιστημονικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα όπου φιλοξενείται ήδη ένας αριθμός άρθρων που μπορούν να αποτελέσουν το ερέθισμα και για την δική σας ενεργό εμπλοκή και παρουσία.

Facebook | Nikolaos Arvanitidis

Facebook Nikolaos Arvanitidis