Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κλίμα που αλλάζει, άλλος Πολιτισμός, διαφορετικές Τεχνολογίες- Πανδημίες Τότε όπως και Σήμερα!

Είναι κοινή η πεποίθηση σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι η ανθρωπότητα δέχεται εδώ και μερικούς μήνες μια πρωτόγνωρη για τις σημερινές γενιές πανδεμική επίθεση που έχει ήδη κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, διαφοροποιήσει και αλλάξει την καθημερινή πραγματικότητα, πλήξει την οικονομική και εργασιακή κανονικότητα και ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία βασικών δομών της κοινωνίας. Μια ανθρωπότητα ανήμπορη και αδύναμη να βρει εκείνες τις λύσεις που  μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον θανάσιμο αυτό κίνδυνο. Έναν ιό που μέσα σε σύντομο χρονικό δάστημα, και στη συγκεκριμένη χρονική που γράφεται το παρόν κείμενο, κατορθώνει να μεταδοθεί από ήπειρο σε ήπειρο και να προκαλέσει περισσότερα από 1 εκ κρούσματα και να προξενήσει τον θάνατο περισσότερων των 50 000 συνανθρώπων μας. Απίστευτα νούμερα με σταθερά αυξητική εξέλιξη με απρόβλεπτες τις περαιτέρω συνέπειες και απώλειες.΄

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι οι ανθρώπινες ζωές χάνονται κυρίως από τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές και τις εκάστοτε επιδημίες. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τον βαθμό πολιτισμού, και το επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας, αφού τα θανατηφόρα και καταστροφικά αποτελέσματα τους είναι διαχρονικά γνωστά και εμφανίζονται από την εποχή της χαμηλής ή περιορισμένης τεχνολογίας μέχρι σήμερα που καυχιόμαστε για την επιστημονική και κοινωνική μας πρόοδο, αλλά και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε. Και αντί λοιπόν να δούμε τις πραγματικές απειλές από τις οποίες πραγματικά κινδυνεύουμε (λες και αυτό αποτελεί ένα είδος παράδοξης και μοιραλατρικής επιλογής και πρακτικής), ασχολούμαστε για παράδειγμα, με όλο το ενεργό ανθρώπινο, οικονομικό, τεχνολογικό και φυσικό δυναμικό που έχουμε στη διάθεση μας, με την περιβόητη, ανόητη και ακίνδυνη κλιματική αλλαγή και τα επιμέρους πολυάριθμα παρελκόμενα της. Γιατί στην κλιμακα που αναφέρονται οι όποιες κλιματικές εξελίξεις , ποτέ στην ιστορία της γης ο άνθρωπος δεν βρέθηκε στον ίδιο βαθμό απροστατεύτος απέναντι τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και σημαίνει.  Είχε πάντα τον χρόνο, όπως και η ίδια φύση, να αντιδράσουν και να προσαρμόσουν τα οικοσυστήματα τους σταδιακά και ανάλογα, μάλιστα σε εποχές περιορισμένων τεχνολογικών δυνατότητων. Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, πανδημίες όπως τότε και έτσι και σήμερα.

Ο κορονωϊός απειλεί σήμερα το ίδιο όλους τους ανθρώπους, φτωχότερους και πλουσιότερους, όπου και αν ζουν και βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται. Οι χώρες μπροστά στην απρόσμενη, ασυνήθιστη και εξαιρετική αυτή κατάσταση επιλέγουν τις δικές τους τακτικές και πρακτικές, συχνά στη βάση των δυνατοτήτων, των διαδικασιών και συνθηκών που διέπουν τα συστήματα υγείας που διαθέτουν, αλλά και  των κοινωνικών συνθηκών και χαρακτηριστικών κουλτούρας που επικρατούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεργάζονται και δεν ανταλάσσουν απόψεις πάνω σε θεματα χειρισμών και φαρμάκων. Στόχος όλων η προστασία των πολιτών τους με κάθε τρόπο και μέσο. Και βέβαια πρόκειται για μια πανανθρώπινη τραγωδία, με τα επιμέρους εθνικά στατιστικά νούμερα να έχουν την δική τους σημασία, χωρίς όμως απαραίτητα, αναγκαστικά και απόλυτα να αξιολογούνται ιατρικά και  διαχειριστικά στη βάση μιας αυστηρά οριοθετημένης εθνικής λογικής. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για διαγωνισμό, ανταγωνισμό και διαχωρισμό χωρών στη βάση στατιστικής προσέγγισης και του τρόπου που κάθε μια αντιμετωπίζει την επιδημία. Γιατί στο τελος της ημέρας αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ατομική ευθύνη και τήρηση των μέτρων που οι ειδικοί αποφασίζουν κάθε φορά. Ο καθένας μας δηλαδή να επιβάλλει στον εαυτό του την πειθαρχία που χρειάζεται για την προστασία του. Πολιτικές σκοπιμότες και εκμετάλευση, ανούσια αντιπολιτεύση, κοσμοθεωρητικές προσεγγίσεις άλλων εποχών, στείρες ιδεοληψίες και κάθε είδους συνωμοσιακά σενάρια δεν έχουν θέση ούτε προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που αναζητούν αποκλειστικά επιστημονικές ερευνητικές παρεμβάσεις, υποστήριξη και αποτελέσματα. Συσπείρωση λοιπόν και προσήλωση γύρω από τις επιλογές, πρακτικές και μέτρα των αρμόδιων φορέων και ειδικών επιστημόνων, και πλήρης απόρριψη και μακριά από απόψεις και ισχυρισμούς που εύκολα παραπλανούν και συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση, και αρκετές φορές δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό.